Przygotowanie wody do podmian

Opis czynności:

 

  1. Przygotuj pojemnik z czystą osmozą (np. wiadro) - o temperaturze zbliżonej do temperatury wody w zbiorniku,
  2. Wsyp miarkę soli,
  3. Do wiadra włóż małą pompę, która wymiesza sól,
  4. Sprawdź salimetrem poziom zasolenia (co to takiego znajdziesz poniżej),
  5. Jeżeli jest odpowiedni - masz gotową wodę :) Jeżeli poziom zasolenia jest zbyt niski - dosyp soli (ostrożnie dawkuj i sprawdzaj czy dobrze się wymieszała),
  6. Dosypuj soli aż osiągniesz odpowiedni poziom zasolenia,
  7. Jeżeli poziom zasolenia jest zbyt wysoki - dolej czystej osmozy.
Film wymaga zainstalowania aplikacji Flashplayer.

Wskazówki:

  • przygotowana osmoza uzyskana prosto z filtra ma temperaturę sporo niższą od tej w zbiorniku - podnieś ją za pomocą grzałki lub pozostawiając w temperaturze pokojowej,
  • używaj tych samych pojemników do przygotowania wody a z czasem będziesz wiedział ile wsypać soli, aby uzyskać odpowiedni poziom zasolenia (oszczędzisz czas),
  • jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w miarkowaniu soli pozostaw nieco miejsca w wiaderku na ewentualną dolewkę czystej osmozy :)
  • zalecana ilość podmienianej wody w zbiorniku morskim to około 10% tygodniowo.

     Salimetr - to kompaktowych rozmiarów gęstościomierz (aerometr), który służy do szybkich i precyzyjnych pomiarów zasolenia wody morskiej. W akwariach rafowych, zasolenie powinno wynosił pomiędzy 1,022 a 1,025. Salimeter ma zakres pomiaru od 1,000 do 1,040 z dokładnością do +/- 0,0005 przy 25 stopniach Celsjusza. Normalny zakres od 1,020 do 1,026 jest oznaczony na zielono.

Powrót do strony głównej poradnika - tutaj